\ Fiyat Bağımlı Tedarik Kapasiteli Üretim Planlama

Fiyat Bağımlı Tedarik Kapasiteli Üretim Planlama

Z. Melis Teksan,

Florida Üniversitesi Endüstri ve Sistem Mühendisliği bölümünde doktora adayıdır. Lisans ve yüksek lisans derecelerini Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden almıştır. Yüksek lisans öğrenimi sırasında ayrıca ICRON Technologies şirketinde kıdemli danışman, proje yöneticisi ve Ar&Ge yazılım geliştirme uzmanı gibi görevlerde bulunmuştur. Araştırma odağı, üretim planlama ve envanter teorisi alanındadır, ve genel olarak gerçek hayat endüstri uygulamalarında geçerliliği olan araştırma konuları ilgi alanına girmektedir.

Tarih ve Saat

14 Aralık 2015 - 14:00

Yer

Mühendislik Fakültesi - A511

Bu çalışmada üretimde gerekli girdileri sağlayabilmek için tedarikçilere fiyat teklif eden bir üreticinin planlama problemini inceliyoruz. Bu problemde üretim girdileri miktarının, üretici tarafından teklif edilen birim fiyatına bağlı olduğunu ve bu girdi miktarının üretim çıktı miktarını kısıtladığını kabul ediyoruz. Burada üreticinin amacı, sonlu planlama ufku içindeki müşteri taleplerini karşılayacak ve maliyetleri enazlayacak bir zaman aşamalı üretim ve tedarik fiyatlandırma planı oluşturmaktır. Biz bu problemi durağan olmayan maliyet, talep ve tedarik seviyelerinin bulunduğu, sonlu ufuklu, ayrık zamanlı üretim ve bileşen tedarik fiyatı planlama problemi olarak modelliyoruz. Ortaya çıkan problem amaç fonksiyonu konveks ya da konkav olmayan 2-seviyeli lot boyutlandırma problem sınıfındadır. En genel versiyonu NP-Zor olan bu problemin polinom zamanda çözülebilen özel durumlarını araştırıyoruz ve bu durumları çözecek algoritmaları sunuyoruz. Ayrıca, geliştirdiğimiz algoritmaların problemin genel versiyonunu çözmek üzere sezgisel yöntem olarak kullanılabileceğini ve hesaplamalı sonuçlarla bu çözüm yönteminin yüksek performans kalitesini gösteriyoruz.

Yeditepe Üniversitesi, Endüstri ve Sistem Mühendisliği
26 Ağustos Yerleşimi, Kayışdağı Cad. 34755 Ataşehir, İstanbul